27 oktober 2011

Minnesskrift för min pappa

Vår far, Knut Thyni, Umeå, har lämnat oss efter en tids sjukdom, 74 år gammal.


Knut föddes i Övre Vojakkala, Södra Tornedalen som andra barn i en stor syskonskara. Efter sjuårig folkskola började han vid 13 års ålder som hjälplastare på Burströms slakteri i Haparanda. Han kom att jobba som chaufför, styckare och butiksansvarig där med avbrott för militärtjänst vid LV7 i Luleå 1955.

1959 han blev lockad till kriminalvården i Härnösand där man var i behov av tvåspråkig personal.  I samband med flytten gifte sig Knut med sin ungdomskärlek Birgitta från Haparanda, ett äktenskap och kärlek som varade till hans död 52 år senare. Under sextiotalet utökades familjen med två söner innan flyttlasset gick till Umeå 1971. Han avancerade med flytten till ansvarspositioner först på gamla fängelset i Umeå och senare på Häktet i samma stad. Under 1980-talet var han p g a sjukdom tvungen att trappa ner yrkesverksamhet. Vi har många gånger fått höra att han var en god chef som alltid ställde upp för sina medarbetare.

Intressen var samhällsfrågor och nyheter som han följde dagligen samt naturliv och stugliv med fiske, bärplockning och snickeri. På äldre dagar blev odling och trädgård ett stort intresse. Resor för både avkoppling och upplevelser var viktigt för honom, gärna till Medelhavet. Han blev även som pensionär en entusiastisk datoranvändare.

Som föreningsmänniska och medmänniska hade Knut alltid ett stort engagemang i fackföreningen,  Statshälsan, bostadsrättsföreningen och NHR där han var engagerad på många positioner genom åren. Men också som god granne, kamrat, far och farfar som alltid engagerade sig och hjälpte till.

Knut efterlämnar hustru, söner, svärdöttrar, sondottern Moa och fyra bonusbarnbarn.

Göran och Mikael Thyni

1 kommentar:

Per sa...

Fint skrivet.. Vila i Frid !